Normal_operatie_operatiekamer

Chirurgen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben als eerste in Nederland een donorlever getransplanteerd die langer dan 13 uur aan een nieuw perfusiesysteem gekoppeld is geweest. Met deze machine van OrganOx wordt met zuurstof en voedingsstoffen verrijkt bloed door de lever gepompt waardoor het tot 24 uur na verwijdering bij de donor kan overleven. De verwachting is dat hierdoor het aantal levertransplantaties kan toenemen. Dit meldt LUMC. 

“De machine van OrganOx kent veel voordelen voor levertransplantaties in de praktijk”, zegt transplantatiechirurg Ian Alwayn. “Een van de belangrijkste voordelen is dat we nu beter kunnen bepalen wat de precieze kwaliteit van een donorlever is.”

Betere kwaliteit

Zodra de lever wordt aangesloten op het perfusiesysteem warmt deze op tot lichaamstemperatuur en krijgt zuurstof. In deze omstandigheden kan veel beter gemeten worden of de kwaliteit van de lever goed genoeg is om te transplanteren. Daarnaast wordt de tijd dat het orgaan zonder zuurstof zit verkort en neemt de kwaliteit minder af.

De lever die na ruim 13 uur aan een perfusiesysteem is getransplanteerd, zou in de oude situatie niet geplaatst worden omdat er twijfel zou zijn over de kwaliteit. Door verschillende metingen, wisten chirurgen nu zeker dat de lever goed genoeg was. Zonder het apparaat moet een donorlever binnen 10 tot maximaal 12 uur getransplanteerd worden.

Door: Nationale Zorggids