Vanaf 16 maart wijzigt de maximum snelheid op de Nederlandse snelwegen overdag van 130 naar 100 kilometer per uur. Dit kan gevolgen hebben voor de aanrijtijden van ambulances. De ambulancedienst Zuid-Holland-Zuid waarschuwt dat ook hun limiet daalt. Bij spoedgevallen mogen zij nu 170 kilometer per uur rijden. In de nieuwe situatie wordt dit 140 kilometer per uur. Dit meldt De Telegraaf.
Hulpverleningsvoertuigen mogen sneller rijden, maar het verschil mag niet groter zijn dan 40 kilometer per uur. De gevolgen van de wijziging van de maximum snelheid voor de aanrijtijd van ambulances zijn nu nog niet goed in te schatten. Door de verlaging van de maximum snelheid zullen ambulances er mogelijk langer over doen om ter plaatse te zijn en patiënten naar het ziekenhuis te brengen.
‘Als je naar een reanimatie gaat, telt elke seconde’.
De ambulancedienst Zuid-Holland-Zuid laat weten altijd de veiligheid in acht te nemen: "We rijden in onze drukke regio overdag niet vaak op z’n allerhardst en altijd met veel oog voor ieders veiligheid. Maar op het moment dat elke seconde telt, kan het toch verschil maken. Als je naar een reanimatie gaat, telt elke seconde", aldus de ambulancedienst Zuid-Holland-Zuid op Facebook. Ze laten weten dat ze hun best zullen doen om eventueel tijdverlies tot een minimum te beperken maar dat ze tegelijkertijd niet kunnen doen alsof de rest nog 130 kilometer per uur rijdt: "Dan brengen wij juist anderen in gevaar."
Door: Nationale Zorggids