Samenwerking in Amsterdam moet verwarde personen naar juiste zorg leiden
Een samenwerking tussen de Amsterdamse politie, GGD, ambulancedienst en geestelijke gezondheidszorg (ggz) moet ervoor zorgen dat personen die verward gedrag vertonen de juiste zorg krijgen. In juni 2024 gaat de pilot voor deze samenwerking van start en zal een reconstructie worden gemaakt van een dodelijke steekpartij in augustus 2023. Dit meldt AT5.
Bij de dodelijke steekpartij in de Robert Scottstraat in Amsterdam kwam een 25-jarige man te overlijden en liep een 29-jarige man ernstige verwondingen op. De reconstructie moet ervoor zorgen dat duidelijk wordt hoe de situatie heeft kunnen escaleren en hoe dergelijke situaties in de toekomst voorkomen kunnen worden. Er waren namelijk veel overheidsinstanties betrokken bij de verwarde buurman die doorsloeg en de twee mannen in hun woning neerstak. Hij stond al jaren onder toezicht en dat hij psychische problemen had was ook bekend.
Toename incidenten
De Amsterdamse burgemeester, politie en justitie maken zich zorgen over het toenemende aantal incidenten met personen met verward gedrag. Drie mensen kwam hier vorig jaar door te overlijden. Een mogelijke oorzaak van de toename is de druk op de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Daarom gaat de gemeente met de sector hierover in gesprek. “Het is wel belangrijk dat we alle stakeholders daarbij betrekken”, benadrukt psychiater Jessica Wesselius bij de crisisdienst in Amsterdam. “Dus de ggz, politie, de gemeente maar ook woonzorg en woningcorporaties. Dat we het echt met elkaar doen en goed kijken wat er beter kan.”
Ook vindt Wesselius dat buurtbewoners die met mensen met verward gedrag in aanraking komen inspraak hebben in het onderzoek naar verbeteringen in de keten.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky