Eerste behandeling oogkanker met protonen

De eerste patiënt met oogmelanoom heeft vorige week zijn behandeling met protonentherapie afgerond. Dit is bijzonder, de behandeling kon eerder niet in Nederland gegeven worden. Dit meldt het LUMC.

Patiënten met oogmelanoom worden vanuit heel Nederland verwezen naar de twee expertisecentra LUMC en Erasmus MC. En van daaruit komen patiënten voor protonentherapie naar HollandPTC.
 

Protonentherapie

Alle nieuwe patiënten worden in een van beide expertisecentra beoordeeld om te zien of zij in aanmerking komen voor protonentherapie. De verwachting is dat we per jaar 50 oogmelanoom patiënten in Nederland met een middelgrote en grote tumor kunnen gaan behandelen met protonen. Als patiënten protonentherapie krijgen, worden clips in het oog geplaatst zodat we de positie van de tumor voor het maken van het bestralingsplan en tijdens de bestraling goed kunnen bepalen. Daarna kan de patiënt dus naar Delft voor de protonentherapie.
 

Gezamenlijke zorg en onderzoek

De behandeling van de patiënten met protonentherapie wordt, vanaf de gezamenlijke patiëntenbespreking, uitgevoerd in HollandPTC. Na behandeling gaat de patiënt weer terug naar de eigen oogarts van het verwijzend centrum. Samenwerken is voor ons erg belangrijk, zowel in zorg als in onderzoek. Met dit onderzoek wordt geprobeerd meer inzicht te krijgen in de biologische kenmerken van de tumor om te voorspellen hoe een tumor zich gedraagt en zo de beste behandeling te kiezen.
 
Ook wordt bijvoorbeeld met behulp van extra beeldvorming gekeken of de bestraling uiteindelijk ook zonder clips kan worden uitgevoerd.
 

Voor wie is protonentherapie geschikt?

Wanneer de tumor relatief groot is of op een moeilijk bereikbare plek zit, kan protonentherapie een optie zijn. Protonentherapie bij oogmelanoom is een standaardindicatie, wat betekent dat de zorgverzekeraar de behandeling vergoedt. Tot nu toe was er in Nederland geen behandelcentrum en werden patiënten onder andere verwezen naar Zwitserland.
 
Door: Nationale Zorgggids