Hoewel het aantal 80-plussers over tien jaar met 400.000 is gestegen, blijven vier zorgbestuurders optimistisch over de betaalbaarheid van de zorg. Ja, de zorgkosten zullen flink stijgen, maar met proactief reageren en een goede toekomstvisie, moet Nederland ook in de toekomst de zorg kunnen blijven betalen. Dit meldt RTL Nieuws die in gesprek ging met Jeroen van den Oever van Fundis, Wim van Harten van Rijnstate Ziekenhuis, Aad de Groot van DSW en Rob Dillmann van het Isala Ziekenhuis.
Dat de zorgkosten in Nederland almaar stijgen heeft grotendeels te maken met de vergrijzing in ons land. Alleen al kijkend hiernaar, zullen de kosten in 2029 met 5 miljard euro zijn gestegen. Voeg daar langdurige zorg, dure medicijnen en prijzige behandeling aan toe, en de kosten zullen nog veel hoger uitvallen, zo blijkt uit een prognose van de nieuwszender.
Goede toekomstvisie
Volgens DSW-directeur Aad de Groot komt het niet goed als men nu rustig afwacht wat er te gebeuren staat. “Het probleem vraagt beleidsmatige keuzes, het vraagt goed beleid, het vraagt visie op hoe de zorg er in de toekomst uit gaat zien. Als dat niet gebeurt, dan loopt het systeem helemaal vast.”
Zorg anders organiseren
Doordat het Nederlandse zorgstelsel complex in elkaar zit, is de zorg ook duur, zeggen de bestuurders. Alle vier zijn ze heel duidelijk: de zorg moet echt anders willen we in de toekomst kunnen blijven leveren. Nederland moet inzetten op preventie, waardoor ouderen met complexe problemen niet onnodig in het ziekenhuis belanden maar juist op een plek waar ze wél behandeld kunnen worden. Door het terugdringen van onnodige behandelingen, kan de zorg ook minder duur worden.
Naar verwachting moeten ouders in de toekomst nog meer zelf doen. Omdat ze langer zelfstandig thuis wonen, hebben ze daar hulp nodig. Door in een gelijkvloerse woning te wonen en een gezonde leefstijl te hanteren, kunnen ze mogelijk in een veiliger omgeving oud worden.
Beroep doen op omgeving
Bestuurders Rob Dillman en Jeroen van den Oever verwachten dat ouderen in de toekomst vaker een beroep moeten doen op hun omgeving. Dit betekent dat van ouderen en van hun omgeving een andere houding wordt verwacht. “We zijn nog heel erg gewend dat de overheid alle dingen regelt. We moeten het erover hebben wat de verzorgingsstaat kan regelen en wat we in de wijk, met familie en anderen, moeten zien op te lossen.”
Door: Nationale Zorggids