In 2016 is een pakket van maatregelen geïntroduceerd door het Ministerie van Volksgezondheid om de samenwerking rondom preventie voor risicogroepen te stimuleren. Dit heeft concrete resultaten opgeleverd. Zo is het aantal regio’s gegroeid waarin samenwerkingsafspraken tussen gemeente en zorgverzekeraar over preventie zijn gemaakt. En hebben acht regio’s voor het opzetten van een preventiecoalitie subsidie ontvangen. Daarnaast heeft het Preventieteam het veld ondersteund met werkbezoeken en bijeenkomsten. De bekendheid van de maatregelen kan nog wel vergroot worden. Dit meldt RIVM.
Sinds 2016 stimuleert het ministerie van Volksgezondheid dat gemeenten en zorgverzekeraars afspraken maken om samen preventie voor risicogroepen op te zetten. Voorbeelden van deze risicogroepen zijn kwetsbare ouderen, mensen met overgewicht en mensen met psychische problemen. Het ministerie heeft hierbij de volgende maatregelen genomen: het stimuleren van preventie op nationaal bestuurlijk niveau, het bieden van informatie over de maatregelen via het Digitaal Loket, het bieden van ondersteuning aan het veld door het Preventieteam, een gedeeltelijke vergoeding van de coördinatiekosten via een ‘Subsidieregeling preventiecoalities’ en de evaluatie ‘Preventie in het zorgstelsel’.
Het pakket maatregelen kan nog aangescherpt worden. Zo is er vanuit het veld de vraag om ondersteund te worden bij het uitwisselen van ervaringen en goede voorbeelden uit de praktijk op landelijk niveau. Daarnaast wordt er gezocht naar mogelijkheden om de samenwerking rondom preventie duurzaam te borgen. Het ministerie oriënteert zich momenteel op aanpassing of aanvulling van de maatregelen.
Het RIVM blijft tot en met 2021 deze ontwikkelingen jaarlijks monitoren en brengt in 2022 een eindrapportage uit.
Door: Nationale Zorggids