Patiënten in Lelystad die acute zorg nodig hebben, moeten hiervoor uitwijken naar ziekenhuizen in de regio. Nu St Jansdal het failliete MC Zuiderzee overneemt, stoot het een volwaardige spoedeisende hulpafdeling af. Huisartsen zijn hier niet gerust op, want door de langere aanrijtijden vrezen zij voor doden. Dit meldt EenVandaag.
“In de situatie die nu is ontstaan, is de kans groot dat een patiënt die in een levensbedreigende situatie terechtkomt, te laat in het ziekenhuis komt en daardoor mogelijk komt te overlijden”, zegt een huisarts hierover. Het is voor patiënten in en om Lelystad bijvoorbeeld een halfuur rijden naar St Jansdal in Harderwijk en het ziekenhuis in Almere. En wanneer daar geen plek is, moet met spoed gezocht worden naar een ziekenhuis in de buurt dat wel een bed beschikbaar heeft.
Huisarts Cindy Netten haalt het voorbeeld aan van een patiënt voor wie naar vier verschillende ziekenhuizen moest worden gebeld. Alle ziekenhuizen waren genoodzaakt om deze patiënt af te wijzen, waardoor hij helemaal naar Heerenveen moest afreizen. Omdat de patiënt voorafgaand aan de reis stabiel was gemaakt, kon hij de afstand overleven.
Ouderen en armere inwoners mijden zorg
Ouderen en armen in en om Lelystad weigeren om verder te reizen en gaan zodoende zorg mijden. Een oudere vrouw met een hersenbloeding wilde niet naar het ziekenhuis en moest daarom thuis behandeld worden. Een potentieel gevaarlijke situatie.
PVV-Kamerlid Fleur Agema is kritisch op minister Bruno Bruins voor Medische Zorg en waarschuwt dat als de voorspelling van de huisartsen uitkomt, hij minister-af is. Ook zou ze het liefst zien dat zorgverzekeraars in de toekomst minder macht krijgen, maar daar is nog lang niet iedereen in de Tweede Kamer klaar voor.
Door: Redactie Nationale Zorggids