Een Europees advies voor de gebruiksduur en dosering van paracetamol gaat er niet komen. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) stuurde aan op zo’n advies, zodat in heel Europa dezelfde richtlijnen zouden gelden. Echter lijkt dat niet haalbaar omdat paracetamol niet in alle landen op eenzelfde manier verkrijgbaar is. Dit meldt Telegraaf.
In Nederland kun je bij iedere supermarkt en drogisterij paracetamol kopen in verschillende doseringen, maar dat is niet overal zo. Er zijn ook landen waar de pijnstiller moet worden voorgeschreven via een huisarts of waar het enkel bij een apotheek te koop is. Door deze grote verschillen is een Europees advies voor het gebruik hiervan niet haalbaar.
Hoeveel paracetamol per jaar verkocht wordt in Nederland, is niet helemaal duidelijk. Wel is bekend dat 25 procent van de verkopen bij apotheken om paracetamol gaat, zo blijkt uit cijfers van Stichting Farmaceutische Kerngetallen. Wat hiervan ook in de praktijk gebruikt wordt, is niet te zeggen. Vorig jaar is minder pijnstilling uitgegeven door apotheken dan in 2007. In totaal werd er in 2017 in totaal 5,3 miljoen keer een pijnstiller of ontstekingsremmer verstrekt. Tien jaar eerder was dat een miljoen meer.
Gebruik diclofenac gedaald
Pijnstiller diclofenac had de meeste gebruikers in de groep medicijnen, maar ook hier is sprake van een daling in het aantal mensen die het gebruiken. Mogelijk komt dit doordat er nieuwe informatie naar buiten is gekomen over cardiovasculaire bijwerkingen van diclofenac. Het gebruik daalde in tien jaar tijd van 1,4 miljoen naar 1,1 miljoen gebruikers. Het gebruik van naproxen nam juist wat toe, tot ongeveer hetzelfde aantal als diclofenac.
Door: Redactie Nationale Zorggids