Patiënten met zware epilepsie hebben 20 procent kans op overlijden door een aanval. Een nieuwe armband, dat epileptische aanvallen ‘s nachts detecteert, kan dit percentage flink laten afnemen, denken onderzoekers van de TU Eindhoven en Epilepsiecentrum Kempenhaeghe. Dit melden NOS en Nightwatch.
SUDEP, sudden unexpected death in epilepsy, is een belangrijke doodsoorzaak bij epilepsiepatiënten. Bij patiënten met een verstandelijke beperking en onbehandelbare epilepsie, zo’n 10.000 van de 120.000 epilepsiepatiënten in Nederland, is de kans zelfs 20 procent dat ze ooit hieraan overlijden. Alhoewel er meerdere technieken zijn om patiënten ’s nachts te monitoren, worden veel aanvallen nu nog over het hoofd gezien.
Smartwatch detecteert afwijkingen
De nieuwe armband is een soort horloge, ofwel smartwatch, en heeft de Engelse naam NightWatch meegekregen. Door een afwijkende hartslag en schokkende bewegingen te herkennen, kan het 85 procent van de aanvallen detecteren. Verwacht de NightWatch een aanval, dan gaat een alarmsignaal uit naar ouders of verzorgers van de patiënt.
Nightwatch in basispakket
Onderzoeker Johan Arends verwacht dat de NightWatch het risico op overlijden door een zware aanval flink kan verminderen. “Ik verwacht dat dit met de armband met twee derde kan afnemen, met de kanttekening dat dit ook afhangt van hoe snel en adequaat zorgverleners of mantelzorgers reageren op de alarmeringen.” Arends hoopt dat de goede resultaten ertoe leiden dat de NightWatch wordt opgenomen in het basispakket van de Nederlandse zorgverzekering.
Door: Redactie Nationale Zorggids