Een epilepsiehond kan een grote hulp zijn voor mensen met moeilijk behandelbare epilepsie. Het dier kan het aantal aanvallen namelijk helpen verminderen, blijkt uit onderzoek van Erasmus School of Health Policy & Management. Volgens promovenda Valérie van Hezik-Wester kan een epilepsiehond gezien worden als een laatste redmiddel voor mensen bij wie geen andere behandeling helpt. Dit meldt EUR.
Iemand met epilepsie heeft aanvallen met ongecontroleerde bewegingen en soms (deels) verlies van bewustzijn. Meestal helpen medicijnen deze aanvallen te onderdrukken, maar bij een kleine groep mensen met epilepsie is dit niet het geval. Bij hen werken medicatie en andere behandelopties niet. Zij ervaren hierdoor grote belemmeringen in het dagelijks leven. Door epileptische aanvallen kunnen ze verwondingen oplopen of ongelukken veroorzaken, bijvoorbeeld in het verkeer. Veel mensen ervaren het onvoorspelbare van epilepsie als het meest invaliderende aspect van de aandoening.
Aanvallen herkennen
Epilepsiehonden hebben speciale trainingen gevolgd om de aanvalskenmerken te herkennen. Als zij bij hun baasje zien dat er een aanval is, kunnen zij daarbij van grote ondersteuning zijn door bijvoorbeeld een alarm te activeren, medicijnen op te halen of de telefoon te pakken. Ook kunnen de grotere honden schokkende bewegingen blokkeren of hun baasje zelfs in een veilige positie leggen. Ook zijn ze er voor emotionele steun nadien. Sommige epilepsiehonden kunnen aanval zien aankomen en hun baasje dus vooraf in een veilige positie krijgen.
Beduidend minder aanvallen
Uit nieuw onderzoek onder 25 patiënten blijkt dat een epilepsiehond het aantal aanvallen onder mensen met moeilijk behandelbare epilepsie na een jaar tijd met gemiddeld 34 procent afneemt. Voordat zij een epilepsiehond kregen hadden ze gemiddeld 29 aanvallen per week en met hond nam dat af naar ongeveer 18 aanvallen per week. Bij zeven deelnemers was er zelfs sprake van 50 tot 100 procent minder aanvallen.
Epilepsiehond niet voor iedereen geschikt
“Deze bevindingen benadrukken de mogelijke voordelen van epilepsiehonden bij het verminderen van aanvallen en het verbeteren van de kwaliteit van leven in deze doelgroep. We ontdekten echter ook dat epilepsiehonden niet voor iedereen geschikt zijn: bij een kwart van de deelnemers was namelijk besloten dat het beter was om het epilepsiehonden-traject te stoppen”, zegt Van Hezik-Wester. Ze vindt dan ook dat de mogelijke voordelen zorgvuldig afgewogen moten worden tegen aspecten die als een uitdaging gezien kunnen worden, zoals de zorg voor de hond, tijd voor het trainen van het beestje en een meestal onzichtbare aandoening zichtbaar maken.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky
Afbeelding: Hulphond Nederland