Logo_week_van_de_schildklier

In Nederland gebruiken ruim 500.000 patiënten schildklierhormonen. Een groot deel van de patiënten is niet goed ingesteld. Het gevolg is ernstige klachten met een grote impact op het dagelijks leven. Schildklier Organisatie Nederland (SON) is ervan overtuigd dat een beter inzicht bij de patiënt over het proces van instellen en een goede samenwerking tussen arts en patiënt tot betere resultaten leidt. Daarom staat de Week van de Schildklier (14 – 18 mei 2018) in het teken van optimaal instellen. Belangstellenden kunnen in 25 ziekenhuizen terecht bij informatiestands van SON en presentaties volgen bij informatiebijeenkomsten. Dat meldt SON. 

Uit onderzoek blijkt dat 30 procent van de patiënten niet goed is ingesteld op schildklierhormoon (levothyroxine). Dat wil zeggen dat de bloedwaarden ondanks medicatie buiten de ‘normaalwaarden’ vallen. Daarnaast houden sommige mensen (ernstige) klachten, ook als de bloedwaarden ‘normaal’ zijn. Als een schildklierpatiënt bij ‘normale waarden’ nog klachten heeft, is verfijnen van de dosering gewenst (fijn-instelling).

Bij veel patiënten is niet bekend dat een kleine aanpassing van de dosering een wereld van verschil kan maken voor de kwaliteit van leven. Prof. R.P. Peeters, internist-endocrinoloog in het Erasmus MC Rotterdam: “Een juiste instelling op schildkliermedicatie luistert nauw. Belangrijk hierbij is dat er grote verschillen zijn tussen patiënten. Wat een goede instelling is voor de ene patiënt, hoeft dit niet te zijn voor de andere patiënt.”

Patiëntenvoorlichting voor betere resultaten

Meer kennis en inzicht bij patiënten in het proces van instellen leidt naar verwachting tot betere resultaten: patiënten hebben meer begrip voor de aanpak, zijn meer medicatietrouw (schildklierhormoon is een gevoelig product) en zich meer bewust van hun eigen rol (kennis vergaren, arts goed informeren, zo nodig levensstijl aanpassen). De folder ‘Optimaal instellen luistert nauw’ biedt handvatten voor een zo kort mogelijk instelproces en tips hoe je zelf kunt bijdragen aan een optimale instelling. De folder is te verkrijgen tijdens de Week van de Schildklier. 

Wat zijn schildklieraandoeningen?

De schildklier is een klein, vlindervormig orgaan dat vlak boven het kuiltje in de hals zit. Het is te vergelijken met een thermostaat die het functioneren van het lichaam reguleert en waarbij zich allerlei problemen kunnen voordoen als deze niet goed werkt. Dit kan ernstige gezondheidsklachten tot gevolg hebben op zowel lichamelijk als psychisch gebied. De klachten zijn erg divers, zoals (extreme) vermoeidheid, moeite met concentreren, onverklaarbare spierpijnen, wisselende stemmingen en opgejaagdheid, aankomen of juist afvallen, slecht slapen en haaruitval. Mensen met een schildklieraandoening kunnen alleen een normaal leven leiden als ze goed ingesteld zijn op hun medicijnen.

Door: Redactie Nationale Zorggids