Het wordt voor artsen makkelijker om vast te stellen of een patiënt een bacteriële infectie of een virus heeft. Tot nu toe was dat lastig vast te stellen, waardoor vaak antibiotica werd toegediend. Echter werkt dat niet bij een virusinfectie en het voorschrijven is in zo’n geval zinloos. Dit meldt NOS.
Het is onderzoekers van het UMC Utrecht gelukt om een test te ontwikkelen waarbij binnen enkele uren te zien is om wat voor infectie het gaat. Dit zorgt ervoor dat de patiënt sneller de juiste zorg krijgt. Ook moet de test het gebruik van antibiotica verminderen, wat de voornaamste reden is voor de resistentie van antibiotica. In de toekomst kunnen kleine infecties daardoor levensbedreigend worden.
Aan het onderzoek deden 557 kinderen tot 5 jaar uit Nederland en Israël mee. In 98 tot 99 procent van de gevallen was het resultaat van de test ook daadwerkelijk correct. Hierdoor kon de antibiotica gestopt worden als het om een virusinfectie bleek te gaan.
De test is op dit moment nog niet beschikbaar in Nederland. Als deze wel in de Nederlandse ziekenhuizen gebruikt kan gaan worden, zal dat een positief effect hebben op de antibioticaresistentie.
Door: Redactie Nationale Zorggids