Voor het eerst heeft het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein twee hartkleppen operatief gerepareerd terwijl het hart van de patiënt bleef kloppen. De ingreep is nog niet eerder in de Benelux uitgevoerd en wereldwijd is de techniek slechts 11 keer toegepast. De operaties aan twee vrouwen van middelbare leeftijd zijn succesvol afgerond. Dit meldt Telegraaf.
Defecte hartkleppen worden doorgaans gerepareerd terwijl de patiënt aan een hart-longmachine wordt aangesloten. Het hart wordt dan tijdelijk stopgezet, wat voor complicaties kan zorgen tijdens en na de operatie. Zo bestaat de kans dat het hart zelf niet meer op gang komt, of loopt de patiënt hersenschade op. Met de primeur van het St. Antonius Ziekenhuis hoeft het hart niet altijd meer stilgelegd te worden om de reparatie uit te voeren.
De ingreep wordt uitgevoerd middels een klein implantaat dat de ring rondom de hartklep dichttrekt. Een defecte hartklep is in bijna alle gevallen dodelijk en patiënten overlijden vaak na 5 tot 10 jaar. De operatie wordt alleen uitgevoerd bij patiënten die zeer ziek zijn en die bijna niets meer kunnen. Ze houden vaak dusdanig veel vocht vast dat ademhalingsproblemen ontstaan en zij zich niet meer goed kunnen bewegen.
Door: Redactie Nationale Zorggids