Melatoninesupplementen mogen vanaf een bepaalde dosering niet zomaar als medicijn worden bestempeld. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) moet in de beoordeling of een product een geneesmiddel is, van geval tot geval, alle kenmerken van het product meenemen zoals de manier waarop het door de consument wordt gebruikt; om de gezondheid te bevorderen of om ziekte of een tekort op te heffen. Dit meldt NPN, de branchevereniging voor producenten, importeurs en groothandelaren van voedingssupplementen.
De Haagse rechter heeft deze uitspraak gisterenmiddag gedaan in de bodemprocedure die NPN heeft aangespannen tegen IGZ. Nederlanders gebruiken de lichaamseigen stof melatonine om jetlag te bestrijden of om beter in slaap te vallen. ”De uitspraak betekent een bescherming van het aanbod voedingssupplementen voor de consument.”, reageert Saskia Geurts, directeur van brancheorganisatie NPN.
Tijdens de rechtszaak draaide het vooral om de algemene vraag of je een voedingssupplement vanaf een bepaalde dosering zomaar tot medicijn kan bestempelen. Geurts licht toe: “De uitspraak die gedaan is, geeft aan dat dat niet kan”. IGZ mag niet op basis van één criterium een hele categorie voedingssuplementen van de markt weren. De rechter oordeelde dat van geval tot geval en per individueel product aangetoond moet worden of het als geneesmiddel aangemerkt kan worden. De uitspraak van de Haagse rechtbank houdt zodoende ruimte voor voedingssupplementen. Dit is ook belangrijk voor andere supplementen zoals vitamine D en glucosamine.
In augustus 2015 bepaalde de Arnhemse rechter in een spoedprocedure dat de maximale dosering van vrij verkochte melatoninesupplementen niet terug gebracht hoefde te worden tot 0,3 mg. De IGZ besloot eerder dat in Nederland alle melatonineproducten vanaf een dosering van 0,3 mg bestempeld moeten worden als medicijn. Brancheorganisatie NPN vond dit zo onbegrijpelijk dat ze een spoedprocedure had aangespannen.
© Nationale Zorggids