Anesthesioloog aangeklaagd voor veroorzaken long covid bij collega
Een collega van een anesthesioloog in het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) sleept hem voor de rechter voor het oplopen van long covid. De man zou welgeteld 68 keer hebben gehoest tijdens een vergadering met het team. Ze meent dat ze door hem long covid heeft opgelopen, ondanks dat hij negatief testte voorafgaand aan de bijeenkomst. Via de rechter wil ze nu haar gelijk halen, maar die mist overtuigend bewijs. Dit meldt BN de Stem.
Tijdens de tweede coronagolf vindt er een vergadering onder anesthesiologen plaats, onder strikte voorwaarden. De aangeklaagde arts zou tijdens deze bijeenkomst zeker 68 keer hebben gehoest, blijkt uit een geluidsopname. Hij kreeg via de coronamelder-app ook een bericht dat hij contact had gehad met een besmet persoon, maar een coronatest die hij vooraf deed was negatief.
Positieve test
De volgende dag verscheen de anesthesioloog weer op het werk, maar testte toen toch positief. Na die test ging hij naar huis om vervolgens een week te isoleren. Maar volgens zijn collega was het toen al te laat en liep zij corona op dat uitmondde in long covid. Doordat ze nu chronisch ziek is, kan ze niet meer aan het werk.
Coronamaatregelen
Volgens de vrouw heeft haar collega zich niet aan de coronamaatregelen gehouden en haar daardoor besmet met corona. Het ziekenhuis heeft niet genoeg gedaan om ervoor te zorgen dat de coronamaatregelen werden nageleefd. Vijf andere anesthesiologen zijn volgens de klaagster ook besmet geraakt tijdens de vergadering met hun hoestende collega. Ze eist via de rechter een schadevergoeding, maar deze is van mening dat er te weinig bewijs is dat zij ín het ziekenhuis besmet is geraakt óf door deze ‘onverantwoordelijke’ collega. Het verweer van de aangeklaagde arts wijkt dan ook af van die van haar. Hij stelt dat hij al weken een kriebelhoest had, zonder echte coronaklachten of positieve tests.
Bewijs aandragen
Van de eiseres wordt dan ook gevraagd om voor woensdag 19 juni meer bewijs aan te dragen. Zo moet zebijvoorbeeld kunnen aantonen dat hij veel hoestte, dat niet in zijn hand of elleboog deed, geen mondkapje droeg en dat de ruimte niet geventileerd was. Mogelijk komt de rechter dan tot een andere conclusie, maar op basis van de huidige informatie haalt ze haar gelijk niet.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky