Kwaliteit bevolkingsonderzoek borstkanker voldoende, maar medewerkers onder druk

Over het algemeen zijn vrouwen die meedoen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker tevreden met het proces. Ze ontvangen duidelijke informatie en hebben te maken met betrokken, voorzichtige en vriendelijke screeningsmedewerkers. Ook is de uitvoering van het onderzoek van voldoende kwaliteit, stelt de  Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vast na bezoeken aan tien onderzoekscentra. Wel zien inspecteurs dat de organisatie onder druk staat, waardoor de kwaliteit op termijn kan afnemen. Dit meldt IGJ. 

Vrouwen tussen de 50 en 75 jaar krijgen iedere 2 jaar (tijdelijk maximaal iedere 3 jaar) een uitnodiging om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Ook transgender mannen en non-binaire personen krijgen hiervoor een uitnodiging om eventuele borstkanker in een vroeg stadium te kunnen ontdekken en behandelen.

Risico's

Hoewel de kwaliteit van de uitvoering van de borstkankerscreening op dit moment voldoende is, ziet de inspectie op termijn wel risico’s. De medewerkers staan namelijk onder druk, waardoor de kwaliteit van het onderzoek kan afnemen. Nu al heeft het bestuur van de organisatie te weinig zicht op risico’s en is er te weinig sturing op verbetering. Vrouwen met een afwijking op hun borstfoto krijgen een doorverwijzing naar het ziekenhuis. De meeste ziekenhuizen koppelen de uitslag  van het vervolgonderzoek niet meer terug naar de screeningsorganisatie, waardoor radiologen daar niet weten of ze een vrouw terecht hebben doorverwezen.

Hoge werk- en prestatiedruk

Er is een hoge werkdruk onder screeningsmedewerkers en mede daardoor ook een hoog ziekteverzuim. De prestatiedruk is hoog omdat medewerkers borstfoto’s van de beste kwaliteit willen maken en steeds minder tijd hebben om cliënten op hun gemak te stellen en uitleg te geven. Ook werken zij niet in een cultuur om veilig met elkaar te kunnen leren en reflecteren. Er is een gebrek aan een landelijk incidentensysteem en de organisatie stimuleert vrouwen met onder meer een migratieachtergrond of lage sociaaleconomische positie onvoldoende om mee te doen met het bevolkingsonderzoek. Tot slot worden de richtlijnen over onder meer röntgenstraling en cliënten met borstklachten niet overal goed gevolgd.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) eist binnen drie maanden een verbeterplan. Inmiddels wordt er al volop gewerkt aan verbeteringen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky