Een samenwerking tussen het Martini Ziekenhuis Groningen en het Virtual Reality-bedrijf yellowBird heeft een bijzondere ervaring opgeleverd op de brandwondenafdeling van het ziekenhuis. Door middel van een nieuwe techniek was het voor één patiënt mogelijk virtueel zijn familie in Roemenië te zien en te spreken. Dit meldt RTL Nieuws.
De patiënt, een Roemeense man, is naar Groningen overgebracht als gewonde van de desastreuze brand in een Roemeense nachtclub afgelopen oktober. YellowBird heeft alle technische voorbereidingen getroffen zodat de patiënt niet alleen zijn familie kon spreken, maar zelfs virtueel kon aanschuiven in zijn favoriete restaurant. Zijn familie kon door een wederzijdse verbinding de man in zijn kamer in het Martini Ziekenhuis zien.
De techniek achter Virtual Reality (VR) bestaat al enige tijd, maar het is de eerste keer dat een patiënt in een ziekenhuis wederzijds contact legt met zijn familie. Virtual Reality maakt gebruik van een bril met beelden en geluid van een andere locatie, waardoor je op verschillende bestemmingen rond kunt kijken. In zowel Groningen als Boekarest zijn camera's geplaatst om zo beelden via de bril uit te wisselen.
Na vijf weken alleen op zijn kamer te hebben doorgebracht, is de bril een welkome afwisseling en zelfs een emotioneel weerzien. De patiënt kon zijn familie het goede nieuws vertellen dat hij hoogstwaarschijnlijk Kerstmis bij zijn familie in Roemenië zal vieren.
Virtual Reality wordt al langer in het brandwondencentrum gebruikt, maar dit is de eerste keer dat er een livestream van twee kanten in gerealiseerd. De bril wordt als pijnbestrijding gebruikt tijdens het wisselen van verband, wat zeer pijnlijk kan zijn. Het komende jaar stelt yellowBird meer apparatuur beschikbaar voor het brandwondencentrum van het Martini Ziekenhuis in Groningen.
© Nationale Zorggids