Normal_amc_universiteit_van_amsterdam

Het heeft geen zin om volwassenen die een beroerte hebben gehad preventief antibioticum te geven. Na drie maanden verschilt de gezondheid niet van de groep mensen die het medicijn niet preventief heeft gekregen. Dit blijkt uit een landelijk onderzoek bij patiënten met een beroerte, onder leiding van neurologen van het Amsterdamse AMC. De resultaten van de studie zijn vandaag gepubliceerd in The Lancet, zo meldt het Academisch Medisch Centrum.

‘Het is een voorbeeld van een onderzoek met een negatieve uitkomst’, zegt AMC hoogleraar Neurologische Infectieziekten Diederik van de Beek. ‘Maar wel een belangrijke. We weten nu dat het geen zin heeft om patiënten met een beroerte uit voorzorg een antibioticum te geven. Het werkt wel maar het helpt niet.’ Ongeveer één op de drie volwassen die met een acute beroerte in het ziekenhuis komen, krijgt een infectie, veelal aan de longen of de urinewegen. ‘De patiënten hebben het al zwaar’, zegt onderzoeker dr. Paul Nederkoorn, ‘een longontsteking wil je er niet bij hebben. Reden om te kijken of dit te voorkomen valt.’

De hypothese was simpel: heeft het zin om patiënten meteen bij binnenkomst na een acute beroerte (hersenbloeding of herseninfarct) preventief een antibioticum te geven. Het leidde tot het grootste onderzoek bij patiënten met een beroerte in Nederland. Tussen 2010 en 2014 deden ruim 2500 patiënten mee, verdeeld over dertig ziekenhuizen. De ene helft kreeg binnen 24 uur na de eerste verschijnselen van een beroerte een antibioticum (ceftriaxon), de andere helft kreeg niets, tenzij ze daadwerkelijk een infectie opliepen, waarna ze de normale behandeling kregen.

Na drie maanden werd van alle personen nagegaan hoe goed ze functioneerden. Het bleek dat de twee groepen patiënten hetzelfde scoren, dus dat er geen reden is om antibioticum op voorhand voor te schrijven. ‘Het lijkt een vreemde uitkomst’, aldus Van de Beek en Nederkoorn. ‘We vermoeden dat dit bewijst dat de zorg die we in Nederland verlenen aan patiënten met een beroerte al van hoog niveau is.’ De studie onder leiding van onderzoekers van het AMC is mogelijk door steun van de Hartstichting, ZonMw, en de European Research Council.

© Nationale Zorggids