Mensen met een aanvullende zorgverzekering voor fysiotherapie krijgen steeds minder waar voor hun geld. De premies stijgen met zo’n 4 euro per maand, maar de dekkingen lager en voorwaarden beperkter. Dit meldt Zorgwijzer op basis van een analyse van alle polisvoorwaarden van 2025.
Verzekerden van Zilveren Kruis, de Christelijke zorgverzekeraar en De Friesland – allen onderdeel van Achmea – zullen de gevolgen vooral merken. Zilveren Kruis schrapt het meest uitgebreide aanvullende pakket voor nieuwe klanten in 2025. Bestaande klanten zien hun aantal behandelingen in het 4-sterrenpakket dalen van 36 naar 32. Andere pakketten van de verzekeraar bevatten ook minder vergoede behandelingen. De Friesland en de Christelijke zorgverzekeraar schrappen eveneens dekkingen of verlagen deze flink.
Lagere vergoeding voor fysiotherapie in 2025
Ook de vergoeding voor niet-gecontracteerde fysiotherapeuten bij de labels van Achmea gaat omlaag. Op dit moment krijgen ze nog 75 procent van het gemiddeld gecontracteerde tarief, maar volgend jaar is dat slechts 50 procent. Een reguliere zitting levert nu nog een vergoeding van 27 euro op, maar in 2025 slechts 18,54 euro. Kiezen verzekerden voor een ongecontracteerde fysiotherapeut, dan krijgen ze minder dan de helft van de kosten vergoed en moeten ze dus zelf in de buidel tasten.
Een vergelijkbare situatie is zichtbaar bij VGZ en CZ, ziet Zorgwijzer. Therapeuten zonder contract krijgen bij VGZ volgend jaar 17,50 per behandeling vergoed en bij CZ 19,48 euro per behandeling. De vergoedingen bij DSW, a.s.r. en ONVZ zijn een stuk aantrekkelijker.
Steeds minder verzekeraars met uitgebreide dekking
Voor verzekerden wordt het volgend jaar flink lastiger om een ruime dekking voor fysiotherapie te vinden. Maximaal vijf verzekeraars hebben in hun aanvullende verzekering nog een dekking voor 30+ behandelingen per jaar opgenomen. In 2023 boden acht verzekeraars dit nog en in 2020 boden achttien zorgverzekeraars een dekking van meer dan 30 behandelingen per jaar.
“De beperkte dekking en hoge kosten van een aanvullende polis vormen een groot probleem voor mensen met een chronische aandoening, zoals reuma of artrose. Dit is extra zorgelijk, omdat juist zij vaak afhankelijk zijn van deze verzekeringen om hun fysieke gezondheid te onderhouden”, zegt expert zorgverzekeringen Koen Kuijper van Zorgwijzer.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky