Zorgaanbieders ervaren steeds vaker dat de focus van zorgverzekeraars voornamelijk op kostenbesparing ligt, terwijl kwaliteit van zorg ondergeschikt lijkt. Dit leidt tot frustratie en roept de vraag op of zorgaanbieders zelf een zorgverzekeraar zouden moeten oprichten om kosten als kwaliteit beter te managen. Met de recente verbetering van de compensatie voor chronisch zieken per januari 2024, wordt dit nu financieel haalbaar, betogen hoogleraren Wynand van de Ven en Erik Schut van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Dit meldt Erasmus School of Health Policy & Management.
Voorheen waren initiatieven om een eigen zorgverzekeraar op te richten weinig succesvol. Dit kwam omdat zorgverzekeraars vaak verlies leden op chronisch zieke patiënten, die doorgaans meer zorg nodig hebben. Zorgverzekeraars kunnen de premie van de basisverzekering immers niet verhogen op basis van gezondheid. Vanaf 2024 is er echter een verbeterde compensatieregeling, wat betekent dat verzekeraars die relatief veel chronisch zieken verzekeren, zoals een zorgaanbieder-verzekeraar, nu een eerlijke vergoeding kunnen ontvangen. Dit zou zo’n eigen initiatief nu dus wel rendabel maken.
Betere coördinatie tussen zorg en financiën
Wanneer zorgaanbieders ook de verantwoordelijkheid dragen voor de verzekeringen van hun patiënten, ontstaat er een sterkere prikkel om efficiënter te werken. Dit zorgt ervoor dat zorgaanbieders de juiste behandeling kiezen en daarmee complicaties proberen te voorkomen. Complicaties en bijkomende heropnames zijn niet alleen nadelig zijn voor de patiënt, maar brengen ook extra kosten met zich mee.
Elektronisch patiëntendossier
Een bijkomend voordeel van een door zorgaanbieders opgerichte zorgverzekeraar is dat zij direct belang hebben bij een gedeeld elektronisch patiëntendossier. Dit systeem zou voor alle betrokken zorgverleners inzage geven in de medische voorgeschiedenis van de patiënt, wat nu nog vaak ontbreekt in Nederland.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky