Vrijgevestigde psychiaters moeten meer ruimte krijgen voor complexe behandelcasussen, vindt Menzis. Dit regelt de zorgverzekeraar door de vergoeding voor lichte behandelingen te verlagen en voor de meest zware behandelingen juist meer te betalen. Menzis voert de veelbesproken zorgvraagtypering hiervoor in. Dit meldt het Financieele Dagblad.
Mensen met complexe problematiek staan lang op wachtlijsten. Deel van het probleem ligt volgens Menzis bij het aanbod van lichtere zorg: daar is veel vraag naar en krijgen psychiaters een ruimhartige vergoeding voor. Bestuursvoorzitter Wouter Bos stelt dat dit problematisch is voor mensen met de zwaarste problemen. “Wij vinden dat die groep prioriteit moeten krijgen.” In het inkoopbeleid van Menzis voor volgend jaar is daarom een extra verleiding voor psychiaters opgenomen om het aantal lichtere behandelingen terug te dringen en meer in te zetten op patiënten met complexe problemen.
Kleine groep kan groot verschil maken
Overigens is het niet zo dat Menzis denkt dat veel vrijgevestigde psychiaters complexe patiënten mijden. Helemaal niet zelfs. Slechts enkele tientallen professionals houden zich enkel bezig met lichte zorgvragen. Manager zorg Janine Groeneveld bij de zorgverzekeraar denkt echter dat als deze kleine groep een kleine beweging naar meer complexe casussen maakt, dit een groot verschil kan maken.
Zorgvraagtypering nog in onderzoeksfase
Daar denkt de Nederlandse Vereniging voor Pscyhiatrie anders over. De voorzitter van de afdeling voor vrijgevestigden verwijt het Menzis dat deze geen onderscheid maakt binnen de beroepsgroep. De gedachte erachter snapt Tina Vreys wel, maar de uitvoering niet. Ook is ze kritisch op de invoering van zorgvraagtypering in de ggz, die nog volop wordt onderzocht. Zolang er onduidelijkheid is over de geschiktheid ervan, zou deze niet gebruikt worden als instrument in de onderhandelingen voor volgend jaar. “Nu hangen ze de financiering eraan op.”
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky