Veel ouderen krijgen geen passende zorg omdat ze onnodig lang in het ziekenhuis liggen. Uit cijfers van stichting Dutch Hospital Data blijkt dat 48.536 ouderen in 2023 onnodig lang in het ziekenhuis lagen en in totaal 273.788 dagen overbodig ziekenhuisbedden bezet houden. De zorgkosten lopen hierdoor ook nog eens flink op. De belangrijkste redenen voor onnodige ziekenhuisopnames: er is elders geen plek voor deze ouderen door personeelstekorten en budgetplafonds. Dit meldt de Telegraaf.
Er is bijvoorbeeld geen plek in de revalidatiezorg of in een verpleeghuis of het regelen van deze vervolgzorg duurt lang. Volgens voorzitter Ad Melkert van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) verdient deze problematiek meer aandacht in de politiek. Dit probleem is niet nieuw, maar wordt ieder jaar wel erger. Vorig jaar lagen 15.000 meer oudere patiënten onnodig lang in het ziekenhuis dan in 2021. Ziekenhuizen moeten hierdoor steeds vaker operaties uitstellen.
Dagelijks probleem
Lukt het ziekenhuizen niet om vervolgzorg te regelen voor een oudere, dan moeten zij de patiënt vasthouden. Op de afdeling geriatrie van het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis is dit een dagelijks probleem. Soms moet het één oudere onnodig lang op de afdeling houden en soms wel veertien. Bestuurder Bart Berden van het ETZ maakt zich zorgen over het aantal ouderen voor wie geen vervolgplek is. Het ziekenhuis zet schaarse capaciteit in voor zorg die op een andere plek verleend moet worden en patiënten krijgen niet de zorg die zij nodig hebben.
Personeelstekorten in de ouderenzorg
In de regio Tilburg is het gebrek aan voldoende ouderenzorg al langer een probleem. Aanbieders van verpleeghuiszorg, revalidatiezorg en thuiszorg zeggen steeds vaker te kampen met personeelstekorten waardoor ze niet genoeg zorg meer kunnen leveren. In Amsterdam spelen dezelfde problemen, maar is daar sinds kort ook sprake van het bereiken van het budgetplafond door ouderenzorgorganisaties. Hierdoor kunnen zij steeds eerder in het jaar geen nieuwe patiënten meer aannemen. Dit jaar is dit al in augustus het geval.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky