Uit onderzoek in opdracht van JOGG blijkt dat elke geïnvesteerde euro in de aanpak Kind naar Gezonder Gewicht een maatschappelijke winst van 3,20 euro oplevert. De besparingen zijn vooral te zien bij de zorgverzekeraar en jeugdzorg. Bovendien blijkt uit de Social Return On Investment-analyse dat kinderen met overgewicht en obesitas door de JOGG-aanpak een verbeterde kwaliteit van leven en minder schoolverzuim. JOGG roept gemeenten en zorginstellingen dan ook op om blijvend te investeren in Kind naar Gezonder Gewicht. Zeventig gemeenten in Nederland werken met deze aanpak. Dit meldt JOGG.
Volgens JOGG-directeur Marjon Bachra laten de resultaten van de analyse zien hoe waardevol het is om een sterk lokaal netwerk te organiseren rondom het kind en het gezin. “Ze laten zien dat kinderen met overgewicht en obesitas op een positieve en blijvende manier geholpen kunnen worden. We hopen dat deze uitkomsten meer gemeenten en andere partijen zoals de jeugdgezondheidszorg en GGD’s die nog niet meedoen, zullen aansporen om aan de slag te gaan.”
Aantal kinderen met overgewicht neemt toe
Het aantal kinderen met overgewicht en obesitas in Nederland neemt nog altijd niet af. Ongeveer één op de acht kinderen tussen de 4 en 16 jaar heeft een volgens het BMI te zwaar gewicht en ongeveer 20 procent van de jongeren tussen de 16 en 20 jaar. Overgewicht is volgens JOGG een complex probleem omdat er vaak meer problemen spelen dan overgewicht, bijvoorbeeld de gezinssituatie of geldproblemen thuis. Daarom is het belangrijk dat bij de aanpak niet alleen zorgverleners betrokken zijn, maar ook de jeugdgezondheidszorg en zorgverzekeraars. Daarom luidt de oproep ook om structureel en duurzaam te investeren in de aanpak. Kinderarts Erica van den Akker schaart zich hierachter. “Investeren in de jeugd betaalt zich driedubbel uit. De immense gevolgen van obesitas voor de volksgezondheid, de zorg en de maatschappij zijn onhoudbaar op lagere termijn.”
Door: Nationale Zorggids