Zorginstituut en oncologen roepen het nieuwe kabinet op om onafhankelijke onderzoeken te doen naar nieuwe kankermedicijnen. Hiermee moet worden tegengegaan dat slecht werkende middelen op de markt verschijnen. Ziekenhuizen besteden anders te veel geld aan dure medicijnen. Dit meldt NOS.
Om bijwerkingen te voorkomen en kosten te besparen, pleiten oncologen en Zorginstituut Nederland er ook voor om onderzoek naar het effect van afwijkende doseringen toegankelijker te maken. Farmaceuten schrijven vaak een bepaalde dosering voor, maar in de praktijk blijkt hetzelfde effect ook met een lagere dosering en minder bijwerkingen bereikt te kunnen worden. Hier liggen al plannen voor klaar, maar de zorg eist nu actie. De uitgaven aan kankermedicijnen zijn in vijf jaar tijd namelijk verdubbeld. Inmiddels gaat er jaarlijks 1,3 miljard euro naartoe. Naar verwachting krijgt Nederland er de komende jaren flink wat nieuwe en vooral dure middelen bij, maar deze zijn niet altijd even effectief.
Niet de beloofde supercar
Internist-oncoloog Gabe Sonke vreest dat de zorg vastloopt als Nederland op dezelfde voet doorgaat. “Dan kunnen we de patiënten niet meer goed behandelen en de medicijnen die we echt willen hebben niet meer voldoende geven.” Volgens oncoloog Hans Westgeest is het daarom belangrijk dat er daarom meer onderzoek plaatsvindt naar echt effectieve medicijnen, zodat niet alle goedgekeurde medicijnen op de markt verschijnen. Sommige middelen worden volgens hem nu aangeprezen als supercar, terwijl het in de praktijk een Fiat is.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky
Slecht artikel. Oncologen schrijven zelf voor, dus zij bepalen welke effectieve medicijnen zij wel of niet inzetten. Maar ik lees dat er in Nederland onafhankelijke onderzoeken moeten plaats vinden. Werkt de EMU niet goed? En waarom dan niet?Ten tweede; wie gaan die onderzoeken in Nederland uitvoeren? Oncologen? Aha.