De zorgverzekeringsmarkt bestaat uit zestig zorgpolissen. Verzekerden raken verdwaald in de polisjungle. Uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat 61 procent van de verzekerden ruim 100 euro minder had kunnen betalen voor de zorgpremie. Zorgverzekeraar DSW stelt dat hiermee de suggestie wordt gewerkt dat overstappen leidt tot grote besparingen, maar dat is niet het geval. Directeur Aad de Groot noemt het een fictieve besparing, omdat de zorgkosten door een lagere premie niet minder worden. “De besparing van de een wordt daarom betaald door de ander.” En dat zijn vaak degenen met de meest kwetsbare gezondheid. Dit meldt DSW.
Goedkope polissen van zorgverzekeraars hopen jonge en gezonde verzekerden binnen te halen met lage vergoedingen voor niet-gecontracteerde zorg, hoge kortingen op het vrijwillig eigen risico, online service en beperkte aanvullende verzekeringen. “Daarmee wordt de polisjungle ondoordringbaar voor grote groepen verzekerden die minder gezond zijn. Dit ondermijnt de solidariteit”, aldus De Groot.
Maximaal drie polissen
Hij pleit er dan ook voor dat zorgverzekeraars maximaal drie polissen bieden: een restitutiepolis, combinatiepolis en een naturapolis, met elk één premie. Hierdoor blijven er niet meer dan dertig polissen over op de zorgverzekeringsmarkt en ontstaat er meer overzicht voor verzekerden om de juiste zorgverzekering te kiezen. De zorg én consument hebben daar baat bij, aldus de DSW-topman.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky