Gezondheidseconoom Xander Koolman waarschuwt ervoor dat de verlaging van het eigen risico niet voor iedereen even goed uitpakt. Voor mensen die veel zorg nodig hebben, zoals chronisch zieken, zal het inderdaad zo zijn dat ze minder eigen risico hoeven te betalen. Maar mensen die weinig tot geen zorg nodig hebben, juist meer. Dit meldt Skipr.
Vanaf 2027 gaat het eigen risico met meer dan de helft omlaag naar 165 euro per jaar. Goed nieuws voor ouderen en chronisch zieken, die hierdoor minder zorgkosten hebben. Maar de halvering is zeker geen cadeautje voor Nederland, omdat er ook kosten tegenover de maatregel staan. Jaarlijks zal de halvering van het eigen risico zo’n 5 miljard euro gaan kosten. En ook de totale zorgkosten gaan er niet door omlaag. In de meest positieve situatie blijven ze gelijk. Koolman denkt echter ook dat mensen door een lager eigen risico juist sneller een afspraak willen in het ziekenhuis, waardoor de zorgkosten stijgen.
'Jonge, gezonde mensen kunnen wel wat hebben'
Grote zorggebruikers dragen daar minder aan bij, vanwege het lager eigen risico. Maar mensen die weinig tot geen zorg nodig hebben, betalen juist meer. Koolman vraagt zich af of dit wel de bedoeling is. Enerzijds moeten jonge mensen al veel betalen voor de ouderen en hebben ze te maken met een oververhitte huizenmarkt, inflatie, hoge energieprijzen en meer. “Maar je kunt ook zeggen: jonge en gezonde mensen kunnen wel wat hebben.”
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky