De collectiviteitskorting verdwijnt per 2023 en dat betekent ook dat minima meer moeten gaan betalen voor hun collectieve zorgverzekering van de gemeente. CDA-zorgwethouder Sven de Langen van Rotterdam vreest dat mensen met een kleine portemonnee in zijn stad zorg gaan mijden als zij meer moeten betalen. Zorgeconoom Xander Koolman snapt het besluit van minister Tamara van Ark voor Medische Zorg, maar weet ook dat de wethouder gelijk heeft. Verzekeraars gebruiken de korting voor veelal gezonde verzekerden, maar gemeenten gebruiken het voor minima. Dit meldt Trouw.
Van Ark wil de collectiviteitskorting afschaffen omdat het volgens haar helemaal geen korting is. Iedereen kan er in principe van kan profiteren en dat betekent dat iedereen meebetaalt aan de korting. Mensen met een kleine portemonnee zouden met het afschaffen van de korting mogelijk een voordeligere premie krijgen, denkt Van Ark. Maar daar denkt zorgwethouder De Langen anders over. De zorgpremie van zijn Rotterdampakket is nu al ruim 8 euro hoger dan in 2019 omdat de collectiviteitskorting sinds dit jaar is verlaagd van 10 naar 5 procent.
Maximaal eigen risico
Zorgeconoom Koolman stelt dat De Langen deels gelijk heeft. Als je de korting weghaalt, loop je het risico dat minima een maximaal eigen risico afsluiten. Moeten ze dan naar het ziekenhuis, dan weten ze dat hen aan het eind van het jaar een hoog bedrag te wachten staat. En dan gaan ze zorg mijden.
Als het aan Jochen Mierau ligt, behoudt de minister de voordelen van een gemeentepolis zonder zich vast te houden aan die verzekering. “Het is echt niet zo dat ondersteuning van minima alleen via een gemeentepolis kan”, zegt de zorgeconoom die verbonden is aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Door: Nationale Zorggids