Normal_wallet-637042_640

Ingewijden in Den Haag stellen dat de premies voor het basispakket uit de zorgverzekering in 2021 met ruim 5 euro per maand omhoog gaan. Wat dit betekent voor de portemonnee van de individuele Nederland hangt af van verschillende factoren. Dit meldt Independer in een persbericht. 

De zorgpremie is een veel besproken kostenpost voor 2021. Sinds de coronacrisis is er in de politiek en de media flink gespeculeerd over de stijging ervan vanwege de medische kosten die de crisis veroorzaakte. Met het uitlekken van de nominale premie lijkt de eerste stap gezet naar meer duidelijkheid voor de  consument.

Verzekeraar bepaalt premie zelf

De nominale premie is een indicatie van het bedrag dat zorgverzekeraars, volgens de berekening van het ministerie van Volksgezondheid, minimaal moeten rekenen om de verwachte zorgkosten te kunnen dekken. Maar uiteindelijk bepaalt iedere zorgverzekeraar zelf tegen welke premie hij de basisverzekering aanbiedt. Dit is meestal een ander bedrag dan de nominale premie. Deafgelopen jaren probeerden veel verzekeraars de premiestijgingen te beperken, door een deel van hun financiële reserves in te zetten. Op uiterlijk 12 november moeten verzekeraars hun premies voor volgend jaar bekend maken. De consument heeft dan nog ruim zes weken om te kiezen welke zorgverzekering het beste bij hem past.

Verschillende mogelijkheden om zorgkosten op te vangen

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de kosten die zorgverzekeraars moeten maken. Een aantal daarvan liggen buiten hun bereik. Zo wordt de inhoud van de basisverzekering bepaald door de overheid en heeft ook de overheid aangegeven dat het eigen risico in elk geval volgend jaar nog bevroren blijft. Verzekeraars kunnen kiezen om hun premies te verhogen. Dat brengt geld op, maar kan een negatieve invloed hebben op de concurrentie. Daarom kiezen  verzekeraars er de laatste jaren ook  voor om eigen reserves in te zetten om de premieverhogingen te dempen. De inhoud van de aanvullende verzekeringen kunnen ze naar eigen inzicht invullen.

‘Premies lopen verder uit elkaar’

“De nominale premie is de afgelopen jaren een indicatie geweest van wat verzekeraars echt gaan rekenen. Soms is de echte gemiddelde premie boven de nominale premie, soms eronder. Daarmee zal de ene verzekeraar uiteindelijk een hogere premie rekenen dan de andere waardoor de premieverschillen steeds verder uiteenlopen”, zegt Bas Knopperts van Independer.

Door: Nationale Zorggids