Van de declaraties uit de wijkverpleging waarbij DSW fraude vermoedt, is bij ruim 60 procent inderdaad sprake van opzet in het spel. Zeker enkele honderdduizenden euro’s zijn bij DSW verloren gegaan aan niet-verleende wijkverpleegkundige zorg. De verzekeraar vermoedt dat het om een gezamenlijk schadebedrag van honderd of tweehonderd miljoen euro gaat. Dit meldt Nieuwsuur dat DSW-directeur Chris Oomen interviewde.
“Het in 2015 mondjesmaat begonnen en het wordt met het jaar erger”, zegt Oomen. 2015 is het jaar dat wijkverpleging in het basispakket van de zorgverzekering kwam. DSW is daar altijd tegen geweest. “Toen dat gebeurde werd de toegangspoort naar fraude opengezet. En dat gaat van jaar op jaar erger worden”, weet Oomen.
Weinig nadelige gevolgen
Het probleem is dat betrapte kleinschalige fraudeurs weinig nadelige gevolgen ervaren. Mogelijk wordt een rekening niet betaald, maar daar blijft het bij. Vaak stappen deze fraudeurs over naar een andere zorgverzekeraar en vervolgen daar hun gang van zaken. Oomen noemt het merkwaardig dat zulke boeven, die algemeen geld stelen, niet worden gestraft. Hij snapt dat Nederland privacyregels in acht moet houden, maar op diefstal zouden altijd consequenties moeten staan.
Door: Nationale Zorggids