Normal_rss_entry-51600

Apothekersorganisatie KNMP pleit voor "ruimhartiger polisvoorwaarden'' van zorgverzekeraars, waardoor patiënten minder vaak hoeven te wisselen van medicijnen. Dat is minder verwarrend voor patiënten, terwijl het niet duurder hoeft uit te pakken, stellen de apothekers in reactie op een rapport van onderzoeksinstituut Nivel.

Patiënten krijgen vaak slechts één merkloos medicijn - uitgekozen door de zorgverzekeraar - vergoed. Daar komen ze vaak pas aan de balie van de apotheek achter. "Apothekers zijn veel te veel tijd kwijt met het uitleggen van polisvoorwaarden van zorgverzekeraars. Door een wat soepeler verzekeraarsbeleid kunnen apothekers meer aandacht besteden aan de begeleiding van patiënten bij goed en veilig medicijngebruik'', stelt de KNMP.

Kenniscentrum Nivel maakte woensdag bekend dat vier op de tien mensen die van hun apotheker moeten overstappen op goedkopere hartmedicijnen hier problemen mee hebben. Ruim een kwart  van de ondervraagde hartpatiënten ervaart praktische problemen met het gebruik van de nieuwe medicijnen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om een onhandige verpakking of de patiënt weet niet goed hoe het middel gebruikt moet worden.

Ook rapporteren patiënten die wisselen van hart- en vaatmedicatie vaker bijwerkingen. Het gaat daarbij om een derde van de overstappers, vergeleken met 22 procent van de patiënten die niet zijn gewisseld. Toch zijn er volgens de onderzoekers uiteindelijk geen verschillen gevonden tussen het krijgen van een ander medicijn en de ervaren gezondheid. Ook heeft het nieuwe medicijn geen effect op het onder controle kunnen houden van de hart- of vaataandoening.

Door: ANP