Logo_lhv_logo

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) wil een aantal ongewenste bijeffecten van het zorgstelsel oplossen. Het gaat vooral om de effecten van mededinging. Daarom doet de LHV een aantal voorstellen om de problemen aan te pakken en heeft deze aan minister Schippers van Volksgezondheid gepresenteerd. Dat meldt de LHV. 

De LHV noemt de gespannen verhoudingen tussen huisartsen en zorgverzekeraars als één van de ongewenste bijeffecten van de marktwerking en de mededingingswet. Zorgverzekeraars leggen jaarlijks contracten voor aan huisartsen, waar huisartsen volgens de wet niet over mogen onderhandelen. Deze gespannen verhouding is voor niemand goed, aldus de LHV.

“De toepassing van de mededingingswet leidt veel te vaak tot wrijving”, zegt LHV-voorzitter Ella Kalsbeek. “De patiënt heeft daar uiteindelijk de meeste last van omdat regelmatig projecten die de zorg verbeteren niet van de grond komen. Maar ook verzekeraars en huisartsen merken dat omdat zij vaak met elkaar gedoe hebben. Het moet mogelijk zijn om samen met de overheid en de verzekeraars deze ongelukkige impasse te doorbreken.”

De LHV wil concrete stappen zetten om de knelpunten aan te pakken. De vereniging vindt de (contractuele) relatie tussen huisartsen en zorgverzekeraars topprioriteit. De overheid moet de huisartsen meer ruimte geven om te onderhandelen en LHV wil samen met de verzekeraars afspraken maken die recht doen aan de gelijkwaardigheid van partijen. 

© Nationale Zorggids