Normal_kind_stoel_klas_jong3456
Sinds 1 januari moeten ouders van kinderen die onder behandeling zijn in de jeugd-ggz een eigen bijdrage betalen. "Die ouderbijdragen lopen op tot wel 1500 euro per jaar", aldus D66-Kamerlid Berndsen, ongeacht het inkomen van de ouders. De Tweede Kamer praat vanmiddag met Van Rijn over de jeugd-ggz. Dit melden de NOS, het NRC en Politalk.nl.
 
De jeugd-ggz valt sinds 1 januari onder de gewone jeugdzorg. Dit houdt voor ouders van geestelijk zieke kinderen in dat zij voortaan een verplichte bijdrage oplopend tot 132 euro per maand moeten betalen voor de geestelijke gezondheidszorg die hun kind (tot 17 jaar) ontvangt. Deze verplichte eigen bijdrage geldt voor alle jeugdzorg. Het inkomen van de ouders wordt echter niet in ogenschouw genomen en gevreesd wordt dat kinderen uit arme gezinnen hierdoor niet de noodzakelijke zorg krijgen. 
 
‘Discriminatie van psychisch zieke kinderen’, zo noemt hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie Robert Vermeiren de regeling. Voor kinderen die lichamelijke medische zorg krijgen, bestaat deze bijdrage namelijk niet. Vermeiren, die tevens voorzitter is van de afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) heeft zich samen met de NVvp, GGZ Nederland, het Landelijke Platform GGZ, CDA, SP en GroenLinks uitgesproken tegen de verplichte bijdrage voor de jeugd-ggz. Met name het feit dat de regeling minder draagkrachtige ouders hard treft is een heikel punt. 
 
De Tweede Kamer praat vandaag over de regeling. De PvdA-fractie wil dat staatssecretaris Van Rijn een onderzoek doet naar de gevolgen van de maatregel. Oppositiepartijen D66 en de ChristenUnie willen dat ouders voorlopig geen eigen bijdrage hoeven te betalen voor de psychiatrische hulp voor hun kind. Zolang het onderzoek loopt, geen eigen bijdrage voor de jeugd-ggz, zo vinden zij. 
 
© Nationale Zorggids