Het plan om vier kankercentra te bouwen voor geavanceerde kankertherapie lijkt van de baan. De zorgverzekeraars willen niet alle behandelingen vergoeden. In een vertrouwelijk advies aan het landelijke bestuur schrijven de zorgverzekeraars dat zij met één centrum een contract willen sluiten, en daarnaast willen doorverwijzen naar een buitenlandse kliniek. Dat meldt de Volkskrant.
Minister Schippers van Volksgezondheid heeft aan vier academische ziekenhuizen in Nederland een vergunning gegeven voor de bouw van een centrum voor protonenbestraling. De plannen, waarmee naar schatting 350 miljoen euro is gemoeid, zijn al in een gevorderd stadium. Zo heeft Holland PTC in Delft de financiering al rond en maakte het Groningse UMCG onlangs bekend welk bedrijf de apparatuur gaat leveren.
In de nieuwe centra zullen kankerpatiënten worden behandeld met protonentherapie, een nieuwe vorm van bestralen. In veel gevallen zou nog onvoldoende bewijs bestaan voor de effectiviteit van de behandeling, die veel duurder is dan traditionele bestraling.
Zorgverzekeraars vinden één centrum daarom voorlopig genoeg. Een delegatie is op bezoek geweest in het protonencentrum in Essen, vlak over de Duitse grens. Dat kan vanaf volgend jaar duizend patiënten per jaar bestralen. 'Het hangt af van de indicatie en de verzekeraars, maar we kunnen Nederlandse patiënten hebben', zegt medisch directeur Beate Timmermann.
Volgens de Volkskrant is het ongebruikelijk dat zorgverzekeraars samen optrekken. Ze schrijven dat zij toch voldoen aan de regels omdat de gevolgen voor de concurrentie minimaal zijn.
© Nationale Zorggids