GGD maakte fouten bij aannemen neparts die 1.900 kinderen behandelde

De GGD West-Brabant heeft fouten gemaakt bij het aannemen van een arts die nooit zijn opleiding geneeskunde heeft afgemaakt. Zijn papieren zijn onvoldoende gecontroleerd. Ook ging de GGD niet goed om met interne signalen die binnenkwamen over de man. Vier jaar lang werkte hij als basisarts met bijna 2.000 kinderen, maar hij stond helemaal niet in het BIG-register. Inmiddels is de man ontslagen en voert het Openbaar Ministerie onderzoek uit. Dit meldt Omroep Brabant. 

Eind september ontdekt de GGD dat de nepdokter niet in het BIG-register stond en schakelde meteen een onafhankelijk bureau in om uit te zoeken hoe het zover heeft kunnen komen dat deze man vier jaar lang zijn gang kon gaan en vaccinaties, groei-metingen en gezondheidsonderzoeken deed. Hij kwam in de gemeenten Moerdijk, Roosendaal en Rucphen met in totaal 1.900 kinderen n contact.

Nog 1.600 dossiers te onderzoeken

De driehonderd meest urgente dossiers zijn inmiddels bekeken en daaruit blijkt niet direct dat de man schade heeft aangericht bij kinderen. Toch moet nader onderzoek uitwijzen of dat wel is gebeurd en hoe. GGD-directeur Sebastiaan Baan is blij dat de basis van de diensteverlening altijd van goed is geweest, maar vraagt zich tegelijkertijd hardop af hoe iemand zolang kinderen heeft kunnen behandelen. De overige 1.600 dossiers worden nog onderzocht.

Fouten, maar geen privacyschendingen

Hoewel er uit gesprekken met (voormalig) werknemers wel fouten aan het licht zijn gekomen, maar tegelijkertijd heeft de 30-jarige neparts uit Roosendaal nooit vertrouwelijke informatie met derden gedeeld of gebruikt voor doeleinden anders dan de zorg.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky