Fraude met mbo-zorgdiploma’s door misbruik van ervaringscertificaten (EVC’s) vormt een toenemende zorg in de zorgsector. Minister Bruins van Onderwijs en minister Agema van Volksgezondheid hebben de Tweede Kamer vandaag geïnformeerd over de risico's van deze fraude. Met een EVC kunnen personen vrijstellingen verkrijgen voor onderdelen van mbo-opleidingen, maar de ministers waarschuwen zorgopleidingen zeer terughoudend moeten zijn bij het omzetten van deze certificaten in een erkend mbo-diploma. Dit meldt Rijksoverheid.
Minister Bruins benadrukt de noodzaak van goed opgeleid zorgpersoneel. Helaas neemt de vrijstellingsfraude bij zorgopleidingen in het mbo toe. “Dat is zorgelijk en betekent ook dat er ongekwalificeerde mensen in de zorg werken. Ik vind dat onaanvaardbaar.”
Toename van valse ervaringscertificaten
Het EVC-systeem maakt het mogelijk om ervaring buiten het onderwijs om te laten waarderen, wat tekorten in de zorg kan helpen oplossen. De exacte omvang van de fraude is onduidelijk, maar het OM en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) constateren een sterke groei in het aantal EVC-bureaus: tussen april en september 2024 zijn er 10 nieuwe bureaus bijgekomen. In totaal zijn daar nu 54 van in ons land. Bij een specifiek EVC-bureau is het vermoeden dat 800 tot 1200 valse certificaten zijn verstrekt. Het OM meldt ook een groeiend aantal zzp’ers in de zorg zonder geldig diploma, wat mogelijk verband houdt met deze fraude.
Risico’s voor de kwaliteit van zorg
In een recente verkenning signaleerden de Inspectie van het Onderwijs (IvO) en de IGJ diverse risico’s, zoals de betrokkenheid van bemiddelingsbureaus en EVC’s bij malafide praktijken. Verschillende instanties, waaronder de IvO, IGJ, en het OM, werken nu samen om misstanden aan te pakken. Minister Bruins roept mbo-instellingen alvast op tot actie om verdere schade te voorkomen.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky