Ziekenhuispatiënt overleden nadat zuurstofslang op arm was aangesloten

Een 78-jarige patiënt van het Reinier de Graaf Gasthuis is mogelijk door een ernstig strafbaar feit om het leven gekomen. Hij had een zuurstofslang aan via een infuus aan zijn bovenarm aangesloten gekregen, waardoor hij zuurstof in zijn bloed kreeg en niet in zijn bloedbaan. Vijf minuten voor het overlijden van de man was er in zijn kamer nog op de bel gedrukt. Dit meldt de Gelderlander. 

Het Openbaar Ministerie (OM) en de politie onderzoek het overlijden en willen daarbij vaststellen of er een ernstig strafbaar feit is gepleegd. Bovendien is het de vraag: wie heeft de zuurstofslang op zijn infuus aangesloten? De zoon van de overleden man stelt dat zijn vader niet dit had kunnen doen. Naast dat hij geen doodswens had, kon hij dit fysiek ook niet gedaan hebben.

Menselijk handelen

Hoe dan ook gaat het om menselijk handelen en is er dus een redelijk vermoeden dat iemand een ernstig strafbaar feit  heeft gepleegd. Er is nog geen verklaring voor en wie de schuldige is, is ook nog onduidelijk. Volgens het Reinier de Graaf Ziekenhuis, waar het incident zich eind december vorig jaar afspeelde, is er geen sprake van een medische fout.

Medisch dossier

Om een gedegen onderzoek te kunnen doen, wilde het OM het medisch dossier van de patiënt inzien, waartegen het ziekenhuis zich verzette. Onlangs besloot de rechtbank toch dat justitie de documenten mag inzien vanwege de uitzonderlijke situatie. Het OM stelt dat er drie mogelijk scenario’s zijn: de man had wel een doodswens en sloot de zuurstofslang zelf aan op zijn infuus, de patiënt bevestigde de slang per abuis op de verkeerde plek óf iemand anders heeft  de zuurstofslang op de arm van de man bevestigd. Hierbij kan sprake zijn van opzet, of niet. Was dit een verpleegkundige, een bezoeker of een medepatiënt? Dat moet het OM onderzoeken.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky