Autismespectrumstoornis speelde rol bij handelen Erasmus MC-schutter Fouad L.

Uit onderzoek van Pieter Baan Centrum (PBC) blijkt dat Erasmus MC-schutter Fouad L. een autisme spectrum stoornis (ASS) heeft en dat zijn aandoening een rol speelde bij zijn handelen. Daarom zou hij volgens deskundigen tbs met dwangverpleging opgelegd moeten krijgen. Op september 2023 schoot geneeskundestudent L. zijn buurvrouw en haar 14-jarige dochter dood, stak hij zijn eigen woning in de brand en liep hij naar het Erasmus MC om daar docent en huisarts Jurgen Damen dood te schieten. Dit meldt NU.nl. 

Maandenlang bereidde L. zijn acties op die bewuste septemberdag voor. Volgens experts was hij “uitermate koel en berekenend”. L. was boos omdat hij geen diploma kreeg voor het afronden van zijn studie geneeskunde. De Erasmus Universiteit weigerde dit vanwege zorgen over zijn mentale gezondheid. Eerder kwam L. al in aanraking met de politie vanwege ernstige mishandeling van zijn dieren. Hierover kwamen meerdere meldingen binnen van zijn doodgeschoten buurvrouw. En zo waren er wel meer verontrustende incidenten.

Inhoudelijke behandeling van de zaak

Op 2 december vindt een volgende pro-formazitting plaats. L. heeft geen enkele zitting bijgewoond, maar volgens zijn advocaat is hij er in december wel bij. De zaak kan begin 2025 inhoudelijk worden behandeld. L. staat terecht voor het vermoorden van drie personen en brandstichting.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky