Ouderenzorg Brabant biedt zzp'er in 2025 flexibiliteit én zekerheid

Tien ouderenzorgorganisaties in Midden- en West-Brabant gaan samenwerken om zzp’ers meer zekerheid te geven zonder verlies van vrijheid. Dit doen zij met de FL!NC-overeenkomst. Binnen het regionaal loket B!NC kunnen zorgmedewerkers zelf bepalen bij welke organisatie ze willen werken en wanneer. En omdat zij een arbeidscontract hebben, kunnen ze ook meegenieten van pensioen en verzekeringen. Dit meldt Etten-Leur.nieuws.nl. 

Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst handhaven op schijnzelfstandigheid onder zzp’ers, zo ook in de zorg. Gevolg is mogelijk dat een grote groep zorgverleners niet meer als zzp’er aan de slag kan bij een zorgorganisatie. Om eventuele problemen en grotere personeelstekorten voor te zijn, slaan de ouderenorganisaties Avoord, Surplus, Kloek, Mijzo, St. Franciscus, Thebe, de Wever, ZGEM, Groenhuysen en tanteLouise de handen ineen.

Schijnzelfstandigheid

Samen gaan ze voor modern werkgeverschap en bieden ze hun zzp’ers vastigheid in combinatie met flexibiliteit. “Zzp'ers willen meer vrijheid en flexibiliteit. Dit initiatief biedt hen die ruimte, maar zonder de nadelen van schijnzelfstandigheid. Door het werkgeverschap te moderniseren kunnen we zorgprofessionals behouden en jong talent aantrekken”, legt B!NC-voorzitter Femke Aarts uit. Samen zetten de organisaties in op een toekomstige ouderenzorg in de regio.

B!NC in 2025 gelanceerd

B!NC wordt in 2025 gelanceerd, naast de invoering van de Wet DBA. Voordat zzp’ers hun roosters daar kunnen invullen, krijgt vast personeel de keuze voor openstaande diensten Pas daarna worden de diensten aangeboden via het online loket. De FL!NC-overeenkomst moet de zzp-zorgverleners meer zekerheid geven. Zo kunnen ze gebruikmaken van opleidingsmogelijkheden, pensioen en uitbetaling bij ziekte. Tegelijkertijd behouden ze nog altijd de regie over waar en wanneer zij werken.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky