Een huisarts in Den Haag heeft een verpleegkundig specialist in opleiding per direct ontslagen. Ze zou ernstig tekort zijn geschoten in haar zorg voor patiënten, waarvan er twee als gevolg daarvan overleden. Haar ontslag vecht ze aan door een ontslagvergoeding van ruim 160.000 euro te eisen. De kantonrechter stelt haar in het gelijk: de huisarts had haar niet op staande voet mogen ontslaan, maar ze krijgt niet het volledige geëiste bedrag. Dit meldt Algemeen Dagblad.
De verpleegkundig specialist in opleiding komt op 1 juli 2022 binnen een werk-leertraject in dienst bij een zorginstelling in Den Haag. De huisarts begeleidt haar en op 11 januari 2024 rondt ze haar studie met succes af. Echter krijgt ze een paar dagen hiervoor een telefoontje over haar ontslag. In zeker drie gevallen zou ze ernstig tekort zijn geschoten in de zorg aan patiënten. Twee van hen zijn te komen overlijden. Ze vecht haar ontslag aan, omdat ze vindt dat de huisarts de eindverantwoordelijk was. Die vindt echter dat zij een direct gevaar vormde voor patiënten, instructies niet goed opvolgde en niet betrouwbaar was door op eigen houtje te handelen.
Hartinfarct en nierfalen gemist
Zo was er een patiënt bij wie ze geen bloeddrukmeting deed en geen overleg pleegde met een andere arts. Volgens de huisarts zag ze alle alarmerende symptomen over het hoofd en kreeg de patiënt een ernstig hartinfarct. In mei 2023 schrijft ze een patiënt die hoestte en hoge koorts had antibiotica voor. De partner van de patiënt belt een paar dagen later met de doktersassistent vanwege aanhoudende diarree en het niet willen eten en drinken. Op een overlegverzoek reageerde de verpleegkundig specialist niet. Later adviseert ze de patiënt telefonisch om goed te drinken, maar ziet of spreekt ze diegene niet persoonlijk. Ambulancepersoneel moest nog geen uur later ter plekke komen om de patiënt te reanimeren. Deze overleed in het ziekenhuis aan de gevolgen van nierfalen. In diezelfde maand ziet ze een tumor over het hoofd, waarna de patiënt in augustus 2023 komt te overlijden.
Geen zelfstandige ontslaggronden
De verpleegkundige specialist stelt dat de huisarts eindverantwoordelijk is, gezien haar status als student. Ook kreeg ze niet genoeg begeleiding en moest zij alle patiënten opvangen als de huisarts niet aanwezig was. Ze liep hierdoor op haar tenen en had vooral niet door dat een misstap haar ontslag zou opleveren. Volgens de kantonrechter had ze inderdaad niet ontslagen moeten worden. “De incidenten zijn geen zelfstandige ontslaggronden, maar de spreekwoordelijke emmer.” De huisarts is haar het niet-betaalde collegegeld verschuldigd en moet haar salaris van een maand betalen. Omdat ze geen inkomensschade heeft geleden, krijgt ze niet meer dan 10.000 euro.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky