Tientallen vrijgevestigde psychiaters lopen contract met CZ mis

Zorgverzekeraar CZ weigert tientallen vrijgevestigde psychiaters een contract te geven. Volgens de verzekeraar moet dit het behandelaanbod door het land beter spreiden, maar de psychiaters begrijpen er niets van gezien de lange wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Dit meldt Medisch Contact. 

De verzekeraar laat vrijgevestigde psychiaters weten dat ze geen contract krijgen als ze niet meedoen aan de crisisdienst én niet voldoen aan de minimale omzeteis van 10.000 euro. Maar niet iedereen kan meedoen aan een crisisdienst, vooral als er geen vacatures in de regio van de psychiater zijn. Cobie Groenedijk, vrijgevestigde in Amsterdam, moet straks CZ-verzekerden weigeren en terugverwijzen naar de verzekeraar voor zorgbemiddeling. “En dat lukt vervolgens vaak niet wegens de lange wachtlijst in de ggz.” Verzekerden zijn contractvrij te behandelen, maar dat zal hen wel zo’n 2.000 tot 3.000 euro kosten. En dat kan lang niet iedereen betalen.

Verdelingsprobleem

CZ zegt dat psychiaters die in een regionale crisisdienst zitten, niet aan de minimale omzeteis hoeven te voldoen. Psychiaters hoeven ook geen diensten te draaien bij een locatie in de buurt, maar kunnen het ook verder weg zoeken. In Midden-Limburg, Zeeland en West-Midden-Brabant is de nood bijvoorbeeld erg hoog.

Voldoen psychiaters niet aan deze eis én halen ze de minimale omzet van 10.000 euro niet, dan worden ze inderdaad niet gecontracteerd. Volgens de zorgverzekeraar zegt het niet halen van de omzeteis iets over de behoeften van haar verzekerden aan dat aanbod in het gebied. Mogelijk werken de vrijgevestigden dan in een regio waar al voldoende ggz-professionals een contract hebben. Een tekort aan psychiaters is er volgens CZ ook helemaal niet, maar er zou sprake zijn van een verdelingsprobleem.

Omzeteis vrijgevestigde psychiaters schrappen

Vrijgevestigde psychiaters hopen dat CZ alsnog van de omzeteis wil afzien, omdat de wachtlijsten hier niet korter van worden en mensen met een laag inkomen minder kans hebben op hulp in de ggz.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky