De academische ziekenhuizen kunnen het niet eens worden over een gezamenlijk advies over de concentratie van kinderhartchirurgie. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) had ze om een advies gevraagd, maar de ziekenhuizen zeggen dat ze geen goed zicht hebben "op de daadwerkelijke effecten op de overige zorg". Daarom is volgens hen de minister nu aan zet, laat de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) weten.
Nederland telt momenteel vier centra waar kinderen kunnen worden geopereerd aan aangeboren hartafwijkingen. Dit zijn Rotterdam, Utrecht, Groningen en een samenwerking van Amsterdam en Leiden. De minister wil dat er straks twee centra overblijven. De operaties die hier worden uitgevoerd zijn vrij zeldzaam. Voor de kwaliteit van de zorg is het beter om de zorg te concentreren. Daarover zijn de universitair medische centra (umc's) en de minister het op zich eens. Een aantal van de betrokken ziekenhuizen zou liever zien dat drie centra overblijven die deze ingrepen uitvoeren, maar dat vindt de minister geen goed plan. Ook niet alle ziekenhuizen zijn het daarmee eens.
In eerste instantie wilde Kuipers het UMC Utrecht en het Erasmus MC in Rotterdam aanwijzen. Dat leverde hem kritiek op van de Tweede Kamer en de ziekenhuizen die hun kinderhartchirurgie zouden moeten sluiten, het UMCG in Groningen en het LUMC in Leiden. Ook de drie noordelijke provincies zagen de plannen niet zitten. Kuipers heeft overigens steeds benadrukt dat de ziekenhuizen de meeste zorg voor hun patiënten ook na de concentratie zelf kunnen blijven leveren. Enkel de chirurgische ingrepen zouden worden geconcentreerd, voor controles blijven dezelfde ziekenhuizen beschikbaar.
Ingrijpende gevolgen
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zei eerder dat de sluiting ingrijpende gevolgen kan hebben voor de overige zorg in de betreffende ziekenhuizen. De overheid moet ook nadenken over maatregelen om die gevolgen te beperken. Volgens de NFU kan nu geen verantwoorde keuze worden gemaakt. Daartoe is het namelijk noodzakelijk om "een redelijk zicht te hebben" op de maatregelen die de gevolgen van de concentratie moeten verzachten. "De NFU ziet niet dat dit voor half april van dit jaar is gerealiseerd", schrijft de organisatie aan de minister.
Als Kuipers een besluit heeft genomen, willen de ziekenhuizen graag met hem in gesprek om te komen tot "een goed transitieplan". Ze willen "voor alle burgers in Nederland goede, bereikbare en beschikbare academische kindzorg kunnen blijven voorzien".
Door: ANP