Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer omikron, herhaalprik, ziekteverzuim en difterie in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.
Maandag: Veerkracht belangrijke eigenschap van gezonde ouderen
Gezond oud worden is niet voor iedereen weggelegd. Het hebben van veerkracht blijkt een belangrijke factor te zijn. In beweging blijven, sociaal actief zijn, hulp vragen als dat nodig is. Energieke mensen gaan niet bij de pakken neerzitten maar zoeken elke dag naar manieren om zin te geven aan hun bestaan.
Dinsdag: Veel verschillende subvarianten van omikron gaan rond
Momenteel gaan veel verschillende mutaties van het coronavirus rond. Dat is niet direct reden tot zorg. Het zijn subvarianten van omikron en de meeste hebben nog niet de overhand genomen zoals omikron dat eind 2021 deed. Inmiddels is het slecht te voorspellen welke subvariant mogelijk dominant wordt
Woensdag: Bijna helft van alle 70-plussers heeft herhaalprik tegen corona gehad
Bijna 1,9 miljoen mensen hebben in de afgelopen vier weken een herhaalprik tegen het coronavirus laten zetten. Van de mensen van 70 jaar en ouder is bijna de helft gevaccineerd. De extra prik moet de afweer een oppepper gegeven om beter bestand te zijn tegen de najaarsgolf.
Donderdag: Ziekteverzuim weer toegenomen door griep en corona
Het ziekteverzuim in Nederland is in september weer toegenomen. Dat melden arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare op basis van cijfers over ongeveer 1 miljoen werknemers. De arbodiensten schrijven die stijging toe aan de opleving van de griep en corona. Om het verzuim tegen te gaan, roepen de diensten bedrijven op te kijken naar preventieve maatregelen.
Lees ook: "Was ophangen op de slaapkamer is ongezond"
Vrijdag: Patiënt met huiddifterie in opvanglocatie
Deze week bleek dat een Syrische vluchteling besmet was met de difteriebacterie. De patiënt is behandeld met antibiotica. De contacten van de patiënt zijn getest en gevaccineerd. De vluchteling had een wond die besmet was, maar geen luchtwegklachten. Na een laboratoriumonderzoek bleek er sprake te zijn van de difteriebacterie in de wond.
Door: Nationale Zorggids