Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer einde vrije zorgkeuze, zorgtoeslag, Ter Apel en het apenpokkenvaccin in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.
Maandag: mogelijk geen vrije zorgkeuze meer bij budget- en naturapolissen
Het kabinet wil de vrije zorgkeuze afschaffen bij de natura- en budgetpolissen. Hiervoor ligt een voorstel als onderdeel van het Integraal Zorgakkoord bij zeventien zorgorganisaties. Het komt erop neer dat het kabinet wil dat niet-gecontracteerde zorg niet meer vergoed wordt.
Dinsdag: 500 miljoen euro kan op de plank blijven liggen door niet aanvragen zorgtoeslag
Ondanks de gestegen prijzen, laten Nederlanders ook geld liggen. Niet iedereen die daar recht op heeft vraagt namelijk zorgtoeslag aan. Zo kan maar liefst tot 500 miljoen euro blijven liggen. Dit is hoe dat berekend is.
Woensdag: daling aantal coronabesmettingen zet onverminderd door
De daling van het aantal coronagevallen gaat onverminderd door. In de afgelopen zeven dagen zijn 8906 besmettingen bevestigd. Dat is het laagste aantal sinds eind mei. Lees hier hoe het gaat met het aantal ziekenhuisopnames, overlijdens en de drukte in de teststraten.
Donderdag: Rode Kruis heeft grote zorgen om gebrek aan hygiëne Ter Apel
Het Rode Kruis maakt zich "ontzettende zorgen" over de slechte voorzieningen buiten het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Zo zijn er volgens de hulporganisatie maar een paar wc's en is er een tekort aan hygiëneproducten. Deze week kwam er ook een drie maanden oude baby te overlijden. Wat de oorzaak daarvan is geweest wordt onderzocht.
Vrijdag: een derde van de doelgroep is gevaccineerd tegen apenpokken
Al 10.440 vaccinaties tegen monkeypox zijn in de afgelopen weken gezet. Dat is ongeveer een derde van de doelgroep die op dit moment in aanmerking komt voor het vaccin tegen apenpokken. Het effect van de vaccinaties is nog niet terug te zien in het aantal meldingen. Waarom dat zo is lees je hier.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky