NZa adviseert invoering nieuwe bekostiging ggz in 2022
Samen met brancheorganisaties in de ggz en forensische ggz heeft de Nederlandse Zorgautoriteit het zorgprestatiemodel verder uitgewerkt. Op basis daarvan adviseert de NZa om deze nieuwe bekostiging van de ggz en forensische zorg per 2022 in te voeren. De NZa hecht eraan dat aan de bekostiging een vorm van zorgvraagtypering wordt gekoppeld. Per 2022 zal daarom ook een nieuwe zorgvraagtypering worden ingevoerd. Daarin classificeert de zorgprofessional de aard en ernst van de zorgvraag van de patiënt. Dit meldt de NZa.
In april 2019 heeft de NZa het advies ‘Zorgprestatiemodel ggz en fz’ uitgebracht. Dit advies beschrijft een nieuwe bekostiging van de ggz en forensische zorg die is gebaseerd op consulten en settings. Dit zorgprestatiemodel maakt de bekostiging een stuk eenvoudiger. De administratieve lasten verminderen en de patiënt krijgt een begrijpelijke nota. De zorgaanbieder krijgt bovendien een vergoeding die aansluit bij de geleverde zorg.
 

Zorgprestatiemodel ggz

Het zorgprestatiemodel leidt er daarnaast toe dat er sneller dan nu gedetailleerde informatie beschikbaar is voor bijvoorbeeld beleidsdoeleinden en facturering. De combinatie van de nieuwe bekostiging met een vorm van zorgvraagtypering biedt zorgaanbieders en verzekeraars een goede basis voor het gesprek over gepast gebruik van zorg.  
 
Het zorgprestatiemodel biedt ook ruimte voor digitale zorg. Het geeft behandelaren maximale mogelijkheden om consulten digitaal vorm te geven wanneer de patiënt hier behoefte aan heeft en het in de behandeling past.
 
De NZa verwacht dat de staatsecretaris van Volksgezondheid en de minister voor Rechtsbescherming in de eerste helft van september een besluit nemen over de invoering van het zorgprestatiemodel vanaf 2022.
 
Door: Nationale Zorggids