Ziekenhuizen hebben niet genoeg personeel om bevallingen onder begeleiding van een eerstelijns verloskundige op te vangen. De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) maakt zich grote zorgen, want verloskundigen moeten stad en land afbellen voor een plekje in het ziekenhuis. Vooral in de de provincies Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland zijn de problemen groot. Dit melden NOS en Telegraaf.
“Verloskundigen moeten veel verschillende ziekenhuizen bellen, voordat ze weten waar ze met een barende zwangere terechtkunnen”, zegt Sonia Jennings van de KNOV. Soms lukt het niet om een ziekenhuis binnen de regio te vinden, waardoor de verloskundige en bevallende vrouw genoodzaakt zijn om ver(der) te reizen. Verloskundigen zijn tijd kwijt aan het rondbellen en samen met de zwangere afreizen naar een ziekenhuis dat wel plek heeft. Ondertussen blijft het onduidelijk hoeveel tijd er nog is voor de daadwerkelijke bevalling.
Uitwijken naar Heerlen
Ook in Maastricht speelden deze problemen zich af. Met name afgelopen zomer, waardoor kinderen bijna op de snelweg ter wereld kwamen. Maastrichtse verloskundigen moesten uitwijken naar Heerlen. En het duurt – zonder al te veel verkeer – al een halfuur om daar te komen. In Maastricht vrezen ze voor de volgende griepgolf. Hoewel er dan voldoende bedden zijn, is er onvoldoende personeel om alles op te vangen.
Afgelopen voorjaar sloot het St. Antonius ziekenhuis de afdeling verloskunde al wegens een tekort aan personeel. En de Treant Zorggroep was genoodzaakt om ook de afdelingen verloskunde in Stadskanaal en Hoogeveen te sluiten, omdat er onvoldoende kinderartsen waren. Het UMC Utrecht moet maandelijks ongeveer honderd bevallingen afwijzen en datzelfde geldt voor het OLVG in Amsterdam.
Door: Redactie Nationale Zorggids
Ziekenhuizen hebben helemaal geen personeel nodig als een 1ste lijns verloskundige daar een bevalling doet! Het enige wat het ziekenhuis moet voorzien is een verloskamer!