Met een bedrag van 4,5 miljoen euro van minister Schippers van Volksgezondheid kan de tolkentelefoon nog twee jaar in de benen worden gehouden. De vergoeding voor de tolkentelefoon werd in 2012 gestopt, waardoor het voor zorgprofessionals lastig werd om statushouders te behandelen. Echter ziet de minister ook goedkopere mogelijkheden in beeldmateriaal, Google translate en de website huisarts-migrant.nl. Dit meldt Skipr.
Eerder deze week ontving minister Schippers een oproep van zorgprofessionals waaronder huisartsen, apothekers, verloskundigen en de geestelijke gezondheidszorg (ggz) om het gebruik van de tolkentelefoon voor statushouders toe te staan. Ook willen zij dat het budget voor de telefoondienst verhoogd wordt naar 20 miljoen euro. Vooralsnog mochten alleen asielzoekers in een AZC, slachtoffers van mensenhandel en vrouwen in de maatschappelijke opvang gebruik maken van de dienst.
Schippers stelt dat statushouders de Nederlandse taal moeten leren en daarom geen vergoeding meer krijgen als ze de tolkentelefoon gebruiken. Statushouders zijn mensen van wie het asielverzoek goedgekeurd is en die in Nederland mogen blijven.
De instroom van asielzoekers lijkt volgens de minister weer af te nemen. Daarom stelt zij niet meer dan 4,5 miljoen euro beschikbaar voor de tolkentelefoon voor statushouders. Nog liever ziet zij dat zorgprofessionals gebruik maken van goedkopere alternatieven zoals afbeeldingen, vertaaldiensten of websites die gericht zijn om medische informatie te bespreken met mensen die de Nederlandse taal niet (goed) beheersen.
Door: Redactie Nationale Zorggids