Er zijn zeker zes tandartsen werkzaam in Nederland die niet bevoegd zijn om hun functie uit te voeren. Vorig jaar kregen de klachtencommissies van de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) en beroepsvereniging KNMT zeker zes klachten binnen over tandartsen die wettelijk niet-erkende diploma's hadden behaald in het buitenland. Een paar van hen volgde helemaal geen vakopleiding. De klachtencommissies mogen niet bekendmaken of de betreffende tandartsen momenteel nog actief zijn. Dat meldt RTL Nieuws.
ANT en KNMT gaan ervan uit dat het niet bij deze zes tandartsen blijft, want niet iedereen dient een klacht in. De klachten zijn bevestigd door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en heeft alle zes in behandeling genomen. “In 2014 werd opgemerkt dat relatief veel klachten over deze zorgsector betrekking hadden op mensen die mogelijk onvoldoende zijn opgeleid voor de door hen uitgevoerde taken, in elk geval geen tandarts zijn”, zegt een IGZ-woordvoerder tegen RTL Nieuws. In 2015 kwamen er ook relatief veel klachten binnen over niet-bevoegde tandartsen. Er is ruimte voor binnen de Wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg), maar daar zijn wel strikte voorwaarden aan verbonden, laat IGZ weten.
In de Wet BIG staat dat iemand het beroep van tandarts kan uitvoeren als diegene zelf vindt dat hij bevoegd en bekwaam is én als een BIG-tandarts als referentie aangevoerd wordt. Onder toezicht van deze BIG-tandarts mag iemand het beroep uitoefenen, maar de verantwoordelijkheid ligt dan wel bij de geregistreerde tandarts. Het is de taak van deze tandarts om het werk van de niet-geregistreerde te controleren. Daarbij moet een patient altijd op de hoogte worden gesteld van de status van de tandarts. ANT-voorzitter Jan Willem Vaartjes vindt dat de regels moet worden aangepast, want gespecialiseerde handelingen als boren en diagnoses stellen, kunnen niet zomaar gedelegeerd worden. Volgens Vaartjes moet het ministerie van Volksgezondheid om de tafel met de brancheorganisaties om het probleem aan te pakken.
Ook de inspectie maakt zich zorg over de huidige Wet BIG. Er is binnen de wet ruimte voor tandartsen om invulling te geven aan de kwaliteit van mondzorg, maar dat gebeurt volgens de IGZ nog onvoldoende. Hierdoor krijgen individuele tandartsen te veel ruimte om alles naar eigen inzicht te regelen. En omdat de regels niet specifiek genoeg zijn, kan de inspectie moeilijk handhaven.