(Novum) - Sinds de oprichting van het Landelijke Meldpunt Verspilling in de Zorg in mei zijn ruim vijftienduizend meldingen binnengekomen. Het draait vooral om verspilling van medicijnen en de manier waarop zorg wordt verleend en gedeclareerd. Dat schrijven minister Edith Schippers (VVD) en staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) van Volksgezondheid vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.
Veel melders zeiden dat vaak te lang genees- en hulpmiddelen worden voorgeschreven. Daarnaast zijn de verpakkingen vaak te groot of worden nieuwe middelen voorgeschreven terwijl de oude nog in orde zijn.
In de curatieve zorg is vaak sprake van dubbele of onnodige behandelingen en wordt vaak te veel en onterecht gedeclareerd. Ook patiënten zorgen voor verspilling, door bijvoorbeeld 'niet op te komen dagen bij een afspraak' of 'te makkelijk gebruik te maken van de huisartsenpost of de spoedeisende hulp'.
Bij de langdurige zorg ging een kwart van de meldingen over het persoonsgebonden budget. Veel van deze meldingen gingen over fraude.
Ruim veertig procent van de meldingen kwam van patiënten en een kwart van zorgverleners. Tachtig procent van alle melders droeg ook oplossingen aan. Om verspilling tegen te gaan moet meer worden hergebruikt en moeten voorschrijvers beter samenwerken, aldus de melders. Om fraude met de pgb's tegen te gaan zou de controle moeten worden verscherpt.