Grote verschillen in mondgezondheid tussen sociaaleconomische groepen

Uit een recente rapportage van de Monitor Mondgezondheid van het RIVM blijkt dat de mondgezondheid aanzienlijk verschilt tussen mensen met verschillende sociaaleconomische achtergronden. Zo ervaart  66 procent van de mensen in de laagste sociaaleconomische groep hun mondgezondheid als ‘goed’ of ‘zeer goed’, tegenover 80 procent van de mensen in de hoogste groep. Dit meldt het RIVM.

Het onderzoek toont aan dat mensen met een lager inkomen minder vaak de tandarts of mondhygiënist bezoeken. In de laagste sociaaleconomische groep gaf 71 procent van de mensen aan dat zij in het afgelopen jaar naar een mondzorgverlener zijn geweest, terwijl dit percentage in de hoogste inkomensgroep op 91 procent ligt. Dit verschil kan bijdragen aan slechtere mondgezondheid bij de minder welvarende groepen, waar ook vaker sprake is van kunstgebitten en het ontbreken van meerdere tanden of kiezen.

Toename bezoek mondhygiënist

Een positieve trend is dat steeds meer mensen in het algemeen de weg vinden naar de mondhygiënist. Het aantal volwassenen en jongeren dat regelmatig de tandarts bezoekt, blijft stabiel tussen de 80 en 85 procent, maar bij 65-plussers is een lichte stijging te zien. Ouderen behouden namelijk langer hun eigen tanden en kiezen, wat hen motiveert om ook op latere leeftijd nog naar de tandarts te gaan.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky