In Nederland hebben meer dan twee miljoen volwassenen, oftewel 14 procent van de volwassen bevolking, te maken met een oogaandoening. Dit blijkt uit een representatief onderzoek van Ipsos I&O in opdracht van het Oogfonds. Deze aandoeningen variëren van glaucoom en diabetische retinopathie tot leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD). Het probleem lijkt ernstiger dan voorheen gedacht en groeit door de vergrijzing en toenemende bevolkingsaantallen, meldt het Oogfonds.
Uit het onderzoek blijkt dat 75 procent van de Nederlanders van 18 jaar en ouder verlies van gezichtsvermogen als het ergste scenario beschouwt, zelfs meer dan het verlies van andere zintuigen zoals gehoor. Toch kampen veel mensen met oogproblemen waarvoor ze onder behandeling zijn bij een oogarts. De bereidheid om proactief aan hun ooggezondheid te werken, zoals stoppen met roken (14 procent) of een aangepast dieet (8 procent) is er.
Vergrijzing en oogaandoeningen
Het Oogfonds benadrukt dat door de vergrijzing het aantal oogaandoeningen zoals LMD, glaucoom en netvliesproblemen zal blijven stijgen. Oudere mensen hebben een grotere kans om deze ziektes te ontwikkelen, en met de verwachting dat 30 procent van de jongere generatie ernstig bijziend wordt, waarschuwt het Oogfonds voor een toename van slechtziendheid en blindheid in de toekomst.
Beeldschermgebruik onder jongeren
Het toenemende beeldschermgebruik onder jongeren draagt bij aan de groei van oogproblemen. Bijziendheid, vooral bij sterktes van -3 en hoger, verhoogt het risico op complicaties zoals netvliesloslating en glaucoom. Het Oogfonds pleit daarom voor bewustwording en preventieve maatregelen om de ooggezondheid van jong en oud te waarborgen.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky